Tuesday, June 05, 2007

En lunchbetraktelse

Falafel på lunchen. Framför vår bänk trängs fiskmåsarna med varandra om pommes frites-stumpar och majrove-leftovers. De är lika snuskiga som de alltid varit. Kanske snuskigare. Större än jag någonsin minns att jag sett dem flaxar de omkring runt Falafelvagnarna, hoppas på en förflugen kebabrulle, en bit friterad kyckling eller varför inte en plastkopp med stark sås? Råttor med vingar. Uppgödda på skräp, kan inte få nog. Krokiga näbbar och plirande ögon.

Konstigt att man tappar aptiten.

Så strax bakom oss, vid soptunnorna, pågår ungefär samma sak. Soptunnan bakom oss, på högersidan, den ”äger” en liten herre med silverringar på fingrarna och smutsiga byxor. På andra sidan härbärgerar en kvinna knappt en tvärhand hög. Hon hänger över den vänstra soptunnan med armbågen och håller sin pantpåse i den andra. När man lunchar vid kajkanten måste man bestämma sig för vilken sida man håller på. Vem som ska få ens tomburk. Gubben eller gumman. Höger eller vänster.

Som fiskmåsar.

Förra veckan hade de råkat i luven på varann. Ett regelrätt slagsmål om vems soptunna som egentligen var vems var upprinnelsen till att de kastade flaskor och burkar på varandra.

Undrar vem som tog dem?

No comments: